miércoles, 15 de julio de 2009

CAVALLERS ESTEM EN FESTES


















Amics, açi us pose un breu resum de les fotos de l'entrada de comparses que hui celebrem açi a El Alto, us resumisc un poquet:

Tenim 22 comparses (açi no mes hi ha un bando) però no celebrem (o celebren) la batalla contra els moros si no la expulsió dels espanyols o millor dit l' alliberament del "yugo opresor español" de la colonia, l' any passat vam contar amb la presencia de D. Melchor que va concel.lebrar amb el bisbe de la diocesi de El alto Mons. Jesús juarez la missa major de la festa, ja que el dia gran es demà dia de la mare de Deu del Carme i a la nostra parroquia tenim la seua imatge de molta devoció en la ciutat de El alto i de La Paz.

Les fotos recullen un poc del colorit de la festa, podreu vore les diferencies en els musics i els trajes de les comparses, lo mes impactant al meinys per a mi es el cotxe que utilitza el "Preste" que es l'equivalent al capità nostre, donçs açi lo tradicional es que amb un cotxe particular "disfressat" amb la tela típica dels Andes (el "aguallo") es decora amb objectes personals de sa casa, flipa saps¡¡, i podeu vore tot tipus de objectes, plats, condecorascions, nines, floreros, etc.

en cada comparsa sol ixir un home disfressat "d'agüelo" que reprersenta al espanyol per allò del "viejo mundo" i es una sàtira al modo de viure dels espanyols durant la colonia, despres voreu unes dones amb una especie de traje de "dançaores2 es el traje regional de la
Paz i es diu "la Chola", es de la época rococó de la colonia amb influencia francessa i els trajers una variant del traje extremeny que va impossar Carles V de Espanya i I d'alemanya.

els trajes mes colorits son els tincus (ixos de colors fluorescentes9 i representen el ball de la selva, en altra comparsa estàn els "Caporals" de negre i amb cascabels a les botes i si us fixeu un latigo a l'esquena, estos representen el periode de la esclavitud a la que van sometre als indigenes els pobladors espanyols, el soroll dels cascabels son una imatgede les cadenes i dancen de modo que representa una mena de sujecció mentre el caporal major (primer tro nosotre) al so d'un silbato indica el ritme i el pas.

les dos donetes amb el traje - lamapara (permeteu-me que ho denomine així per els flecos del gorret) son Lucia, la directora de CINCA que ix a una comparsa i la seua germana silvia, que es coordinadora de la catequesi de infancia a la pàrroquia i son de la comparsa "llamerada" esta representa un ball tipic de la zona on hi han LLames (l'animal tan gracios que escupix) i es balla amb una especie de rueca a la ma que representa el teixit de la llana de llama.

per ultim voreu que l'efecte de l'alcohol en els jovens (i no tan jovens) es similar a lo q ocurrix a ontinyent ( i altres llocs, per supost) quan no hi ha control sobre la beguda.

be, espere que us hagen agradat les fotos. bessets i fins pronte i feliçes festes.

1 comentario:

Anónimo dijo...

naucil veliko